AKU PENGEMBARA: 2013


Tuesday, December 31, 2013

Senarai 50 page facebook paling ramai pengikut di Malaysia 2013

Di bawah ini merupakan senarai page facebook yang paling ramai pengikut:

Aku pengembara: Secara keseluruhannya, tidak banyak perubahan yang berlaku dalam senarai ini jika dibandingkan dengan senarai pada bulan april lepas [Lihat sini]. Hanya page Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah sahaja menunjukkan peningkatan yang begitu ketara daripada tak tersenarai dalam top 50 april lepas, kini telah mencapai ranking 14 paling banyak pengikut di laman sosial facebook.

Lain-lain page yang tersenarai termasuklah Oh! Media, Ustaz Azhar Idrus (Original), Mudah.my, PenMerah [dot] com dan lain-lain. Semua page ini masing-masing mempunyai tarikan tersendiri sehinggakan berjaya mengumpul pengikut sebanyak itu. Salute!

Seperti biasa, admin masih lagi tercari-cari di manakah letaknya page BLOGGERMATE kepunyaan admin tu? Takkan tak tersenarai?. Huhu.. Maybe yang ke 51 (pujuk hati) :D

Sumber

Thursday, December 26, 2013

Segmen Kenapa Aku Jadi Blogger ? By AkuPenghibur.com

Setelah bertarung hebat dengan masa akhirnya siap juga entry 'Segmen Kenapa Aku Jadi Blogger' nie. Segmen ini telah dianjurkan oleh penulis blog AkuPenghibur.com dan berlangsung selama 3 minggu. 28 Disember pukul 12 malam nie merupakan tarikh tutup.

http://www.akupenghibur.com/2013/12/segmen-kenapa-aku-jadi-blogger-by.html
Klik banner untuk join..

Kenapa aku jadi blogger?

Untuk menjawab soalan ini, saya bawakan kepada anda satu kisah lucu ini.

Nak dijadikan cerita, time sekolah rendah dulu saya seorang yang suka sangat membaca. Apa sahaja jenis bahan bacaan semua saya baca tidak kira akhbar, majalah, buku mahu pun tulisan di dinding-dinding bangunan. Itulah antara pernagai pelik yang ada dalam diri saya mengikut cerita mak.

Namun tabiat saya ini ada kalanya mengundang kemarahan mak. Mcam mana mak tak marah, bawang yang dibungkus elok menggunakan surat khabar di dapur pun saya selongkar nak baca. Tak pasal-pasal kena cubit dengan mak disebabkan bawang bersepah.

Walaupun sedih kena marah tapi sebenarnya saya berasa seronok sebab dapat membaca informasi-informasi terutamanya artikel lawak. memang seronok. Selepas membaca, saya terfikir macam mana la nak kongsi dengan orang diluar sana apa yang saya baca. Saya nak kongsikan keseronokan saya itu dengan orang lain tapi macam mana?

Puas saya fikirkan sehinggalah pada tahun 2011, setelah bergelar pelajar universiti barulah saya menemui satu medium untuk berkongsi dengan dunia luar iaitu blog. Alhamdulillah. Gembira tak terkata.

"Ingin berkongsi. Apa yang saya perolehi dari pembacaan saya, saya nak orang diluar sana pun tahu dan rasai keseronokan yang saya rasai. Inilah faktor utama yang mendorong saya untuk menjadi seorang blogger".

Ada banyak faktor lagi sebenarnya tetapi memadailah dengan satu faktor utama ini. Kalau cerita detail serious memang tak cukup blog nie.. Hehe. Apa-apa pun terima kasih yang tak terhingga kepada pihak penganjur kerana secara tidak langsung memberi ruang kepada saya untuk berkongsi cerita 'Kenapa aku jadi blogger'. TQ

Wednesday, December 25, 2013

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST 4 BULAN BY KATHY R'BAIN


http://coretanhatikathy.blogspot.com/2013/12/segmen-pencarian-bloglist-4-bulan-by.html
 
SEGMEN | PENCARIAN BLOGLIST 4 BULAN BY KATHY R'BAIN | Alhamdulillah.Disember tiba lagi.tibalah masanya kathy untuk melancarkan Segmen Pencarian Bloglist 4 Bulan. Kali ini seramai 25 orang blogger akan di pilih menghiasi Kathy Bloglist  dalam Kategori 4 bulan (Januari-April 2014).


Jika penyertaan melebihi 25 orang,maka kathy akan membuat pilihan,sebaliknya jika kurang atau cukup2 25 orang,kesemuanya akan di bloglist. Seperti biasa ada syarat2nya untuk melayakkan diri join segmen ini.ada juga hadiah misteri menanti 2 peserta yang bertuah. :)


SYARAT PENYERTAAN:

1. seorang blogger dan aktif berblog.


2. beri tajuk segmen "PENCARIAN BLOGLIST 4 BULAN BY KATHY R'BAIN".


3. follow blog  Coretan Hati  dan  Diari Resipi.


4. add G+  Kathy R'bain.


5. like pages facebook :-




6. sesiapa yang berjaya menjadi rakan bloglist kathy,di minta agar dapat masukkan link blog kathy dalam bloglist korang juga.


 7. segmen bermula 23.12.13-30.12.2013 jam 12 tengahmalam.

Sunday, December 22, 2013

Limkokwing Graduation Disember 2013 (11 gambar)

Pada hari khamis lepas, telah berlangsungnya majlis graduation pelajar Limkokwing di Putrajaya International Convention Centre (PICC).

Saya yang turut merasai kesedihan dengan air mata kegembiraan para gaduan walaupun ini merupakan event graduation yang kedua melibatkan saya selaku photographer. Sebelum ini saya pernah shoot untuk graduation Masterskill setahun yang lepas tetapi kali ini masih juga rasa sedih dan terharu.

Baiklah, di bawah ini merupakan sedikit gambara ringkas perjalanan event..


Majlis graduation pelajar Limkokwing 2013.


Para graduan yang bakal menggegar dunia suatu hari nanti..


Congratulation!


Persembahan selingan daripada student foriegner. Sedap suara kakak rambut kuning tu. huhu :D

Tidak ketinggalan membuat persembahan. Bagi yg berkenan, maaf dia dah berpunya.. Hehe


Kakak nie plak siapa tak kenal penyayi 1 Malaysia yang selalu keluar kat TV tu.
:)

Abang nie pun sama juga.. Penyanyi Limkokwing.

Kerabat Diraja yang turut hadir..

Antara student Broadcasting yang menerima sijil.

Yang sebelah kiri tu, itu la Tan Sri Limkokwing.

Kejayaan mu, kebanggaan ibu Ayah...

Ianya bukan penamat, tetapi satu permulaan..

P/s: Bagi graduan diploma yang ingin gambar mereka di atas pentas (terima sijil), bolehlah berhubung dengan saya selaku wakil Antz Pictures Studioz.

Caj untuk gambar dengan tanpa watermark akan dikenakan.

i. Facebook Aniq Bukhary
ii. Emel aniqbukhary@gmail.com

Sebelum itu, Graduan yang ingin melihat gambar mereka bolehlah klik sini --> Antz pictures Studioz

Congratulation buat student Limkokwing University!

Monday, December 16, 2013

Disebalik kemeriahan perhimpunan blogger terbesar Malaysia

Uncle kat tingkat bawah tu.. :)

Perhimpunan blogger terbesar Malaysia telah pun melabuhkan tirainya. Banyak kenangan manis dan juga ilmu bermanfaat diperolehi oleh blogger-blogger yang hadir termasuklah saya.

Apa yang berlaku disebalik perhimpunan ini dan apa yang saya dapat? Kata orang, kalau datang tapi tak dapat manfaat, baik tak payah datang. (Kata orang, bukan saya kata) :D


Pentas utama

Baiklah, malas nak bermadah pujangga lagi, di sini saya kongsikan sedikit pengalaman yang saya perolehi dari perhimpunan kali ini. Dalam event tersebut, banyak seminar yang dijalankan dan aktiviti-aktiviti menarik berlangsung.

Saya tertarik dengan satu aktiviti yang dikendalikan oleh pelakon Iqram Dinzly dalam sebuah hall. Dengan muka tak malunya saya bertanya kepada seorang abang kat tepi pintu, "bang, boleh masuk ke?". Alhamdulillah respon positif saya dapat. Saya pun apa lagi, Seronoklah dapat masuk.. :)


(Kiri) Iqram Dinzly

Aktiviti itu, lebih kepada satu perbincangan santai mengenai liku-liku perjalanan dan cabaran menjadi seorang selebriti alam maya (blogger). Perbincangan dimulakan dengan menjemput dua orang blogger yang berjaya dalam bidang masing-masing menceritakan perjalanan blog mereka. Cukup menarik.



Lelaki sebelah kiri tu (gambar di atas) pemilik blog kedairugby.blogspot.com yang berpengalaman luas dalam dunia bisnes. Saya sebenarnya terkejut apabila dia memberitahu dia merupakan seorang guru yang berasal dari Tawau, Sabah. Laaa.. Sekampung rupanya. Gadis cantik sebelah kanan tu pula kalau tak silap nama dia farizah. Saya lupa nak tanya nama blog (Siapa yang tahu boleh bagi link dekat saya).


Selepas itu, perbincangan dihangatkan lagi dengan penampilan blogger antara yang paling banyak follower di Malaysia iaitu Nisa Kay. Forever fifteen katanya.. Huhu. Dia cakap lagi dia dah enam tahun menjadi seorang blogger. Punyalah lama. Saya tak kenal komputer lagi dia dah ada blog dah. Hebat! :D

Nisah Kay nie seorang yang peramah dan banyak cakap. Opss.. Dia sendiri yang bagi tahu, kalau dia dah start bercakap, memang susah nak berhenti. Tak percaya? Tengok gambar kat bawah nie..

Tengok punya seronok dia cakap siap dengan gerakan tangan lagi. Hehe :D

Dalam penjelasan Nisa Kay nie, ada juga beberapa tips blogging berguna yang berjaya menarik perhatian saya. Antara yang paling saya ingat ialah "Kita kena bersyukur kalau orang kritik hasil tulisan kita, alhamdulillah ada juga orang yang tegur dan ingatkan kita". Katanya.

Benda nie mamang kena sangat dengan saya sebab saya pun pernah kena hentam kaw-kaw juga menerusi hasil tulisan saya Pembunuhan Along Spoon (Tulisan saya yang telah di re-post oleh lebih 20 blog). Kritikan itu hampir-hampir membuatkan saya angkat tangan dalam dunia blogging. Cukup bahaya kalau kita tak tahan dan tak tahu nak handle pengkritik-pengkritik yang sebenarnya sayangkan kita. :)

Di bawah ini gambar sesi soal jawab terus bersama blogger..

Sesi soal jawab lisan


Pelajar UNITAR yang turut mengajukan soalan.

Tidak ketinggalan mengajukan soalan.
Tapi yang nie mohon jangan kacau ok.
(Jgn marah dek) *Kidding :)

Perhimpunan yang pastinya akan terpahat dalam ingatan dan menjadi satu memori indah bagi saya..

Tell me if i'm wrong, catch me when i'm fall..

Saturday, December 14, 2013

Lecturer pun stalker blog aku? Oh no!

Kisah semalam..

Dalam fakulti, lebih kurang pukul 4.15 pm..

Lecturer: Saya ada baca blog kamu tau..

Aku: Blog?!!! (Terkejut tahap dewa sebab aku tak pun promote dengan Sir)

Lecturer: Ye. Cerita org yg berjaya dalam fotografi tu.

Aku: Ohh.. (Jawabku ringkas sebab aku dah dapat agak artikel yg mana)

Lecturer: Tak update blog lg??

Mendengar soalan itu, aku tersenyum..

Dalam hati berkata, aku tak la sehebat orang yang aku tulis.

AKU MASIH MENCUBA.

Artikel yang dimaksudkan ---> Empat pemilik nama

Wednesday, December 11, 2013

Fotografi: Kenapa aku jadi aku


Cuba letak kaki kau ke dalam kasut aku
cuba kau rasa sendatnya, ketatnya kasut aku..
dengan kasut itu cuba kau berjalan
rasakan kerikil di telapak kaki aku
kaca bersepai yang menjamah aku
dengan kasut aku itu
kau dapat lihat dunia dari mata aku
dan ketika itulah kau akan tahu
KENAPA AKU JADI AKU..

Apa yang best sangat filem Ustaz mu tunggu aku datang tu?

Ustaz mu tunggu aku datang terbaik!

Pada minggu lepas saya berkesempatan untuk menonton filem Ustaz mu tunggu aku datang di pawagam berdekatan. Setelah melihat sendiri, ternyata filem ini berbeza dari filem-filem islamik yang lain. Banyak elemen-elemen dakwah dalam lawak yang disampaikan dalam filem ini yang pada saya boleh diterima oleh segenap lapisan masyarakat.

Pada awalnya saya sendiri tidak yakin dengan kemampuan kumpulan Shiro (Ajak & Sharol) membawa watak utama dalam filem ini. Namun setelah melihat sendiri ternyata saya silap. Lawak yang agak santai yang Shiro tonjolkan berjaya mencuit hati mereka yang menonton. Interesting!

 

Filem pertama yang berjaya menarik saya untuk menonton sebanyak dua kali di pawagam dalam sejarah hidup saya. Filem yang bukan sekadar lawak tetapi penuh mesej yang tersurat dan tersirat dan itulah sebenarnya membuatkan filem ini seronok untuk ditonton. Syabas Pierre Andre kerana membawa nafas baru dalam industri filem tanah air. Terbaik!


Monday, December 9, 2013

Contest SEO Eridy

Kehangatan Contest SEO Eridy kian terasa. Persaingan kini semakin sengit dalam usaha meletakkan entry berada di kedudukan muka surat pertama carian Google. Ternyata ianya bukanlah satu tugas mudah.

Contest yang memerlukan kemahiran teknikal ini dianjurkaan oleh saudara Eridy. Dengan menggunakan keyword “Contest SEO Eridy” para peserta dikehendaki untuk menulis satu entry mengikut kretiviti sendiri. Menarik bukan? So, apa tunggu lagi..

http://eridy.com/contest-seo-eridy/

Menang, kalah belakang cerita. Apa yang lebih penting melalui contest ini, para peserta dapat menguji sejauh mana kemampuan blog mereka di mata google. Tarikh tutup pendaftara pada 11 disember 2013 dan carian dibuat di Google.com menggunakan private browsing.

Wednesday, December 4, 2013

Random Giveaway RM50 Tunai oleh HASRULHASSAN.COM

HASRULHASSAN.COM buat segmen? So apa tunggu lagi, jom support! Hadiah wang tunai menanti anda.

http://www.hasrulhassan.com/2013/12/random-giveaway-rm50-tunai.html
KLIK BANNER DI ATAS UNTUK JOIN

Tarikh tutup penyertaan 15 disember 2013 ini... Cepat! Cepat! :)





Saturday, November 30, 2013

Kenapa JOZAN tidak sertai maharaja lawak mega 2013

 
JOZAN

Sedar tak sedar maharaja lawak mega 2013 telah pun tiga minggu menghiburkan kita semua. Rancangan Maharaja lawak mega 2013 merupakan antara rancangan yang mencatatkan jumlah penonton yang tertinggi di Malaysia. Nampak tak betapa hebatnya aura Maharaja lawak mega ini.

Namun tahun ini agak berbeza sedikit daripada tahun-tahun yang lepas, kerana dalam ramai-ramai peserta kelibat pasangan pelawak nombor satu Johan dan Zizan tidak tersenarai. Mesti ramai yang tertanya-tanya kenapa mereka tidak beraksi untuk edisi kali ini? Merajuk kah? Untuk menjawab persoalan ini, vedio di bawah ini ada jawapannya.
 
 Thankz to Amin Hamzah yang upload video nie..
Tak dapat video nie boleh tengok kat sini [Link]
 
Dapat tangkap apa yang Johan cakap dalam video di atas? Johan memberikan ruang untuk Zizan menumpukan perhatian kepada rancangan Akademi fantasia yang di acarakan oleh Zizan sebelum ini. Walaupun nampak seperti satu lawak namun pendapat saya, itu merupakan luahan serius dari Johan atau pun nama sebenarnya Yazid Lim ini. Apa-apa pun saya tetap doakan yang terbaik buat pasangan ini (pasangan yang pernah hampir-hampir mengeluarkan air mata saya) [RUJUK SINI]. Good luck JOZAN!

Tunggu kemunculan JOZAN di maharaja lawak mega edisi akan datang. Gua rindu lu bro!

Artikel berkaitan

Thursday, November 28, 2013

Empat pemain bola sepak Malaysia yang mirip selibriti

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Di bawah ini merupakan senarai pemain bola sepak yang mirip dengan selebriti. Tak percaya? Jom kita lihat:

Stephen Chow vs Apek

The Rock vs Mahalli

Azlan vs Alex

Rashidy Ishak vs Norfarhan

Amacam? sama tak? Hehe. Hilang tention tengok kembar-kembar siam nie. Untuk pengetahuan, minggu nie merupakan minggu yang paling stress bagi saya disebabkan dah pun masuk final projek. Serious buzy! So, bagi menghilangkan stress melayan kerja-kerja nie, saya kongsikan entry santai ini agar senyuman sentiasa terukir dibibir di kala assignment semakin menghambat. Peace yo! :)

Monday, November 25, 2013

Tapak iklan 728 x 90 untuk di sewa

Aku pengembara menyediakan servis pengiklanan bagi sesiapa yang berminat untuk meletakkan iklan mereka di blog ini. Servis pengiklanan ini dibuat bagi memberi peluang kepada mana-mana agensi atau orang perseorangan memperkenalkan produk mahupun perkhidmatan yang ditawarkan. Di bawah ini saya berikan sedikit penerangan ringkas mengenai perkhidmatan ini.


Detail iklan
* Terbuka untuk semua blog / website biasa.
* Digalakkan guna banner sendiri dengan saiz 728 x 90. Banner yang cantik amatlah ditekankan bagi menarik minat pengunjung untuk klik iklan anda.
* Pihak kami turut menyediakan khidmat membuat banner dengan caj berlainan (bagi yang tiada banner).
* Iklan akan diletakkan selama sebulan di ruangan atas blog Aku pengembara ini.
* Iklan berbaur lucah, penipuan dan yang melanggar syariat Islam tidak akan terima.
* Tiada hidden charge dikenakan

Bagaimana hubungi saya?
Sekiranya berminat, anda boleh maklumkan kepada saya melalui tiga medium tersebut:

i. Facebook Aniq Bukhary
ii. E-mail aniqbukhary@gmail.com

Harga
Saya meletakkan harga standard
- Rm10 untuk sebulan
- Rm25 untuk 3 bulan (harga promosi).


Harga promosi (sudah ditempah)
Tetapi untuk kali ini saya bermurah hati meletakkan harga RM20 untuk 5 bulan memandangkan ini merupakan kali pertama saya menawarkan ruang iklan 728 x 90 (sebelum ini hanya 125 x 125). Oleh yang demikian, saya membuat keputusan untuk memberikan keistimewaan ini kepada pelanggan pertama saya yang jarang-jarang saya berikan. Inilah masanya untuk anda mempromosikan produk/perkhidmatan anda.

Bayaran
Bayaran boleh dibuat ke Akaun Maybank (155108839391) atas nama RIZAN BIN ABDUL ALI. Simple bukan? Jika ada sebarang kemusykilan bolehlah berhubung terus dengan saya melalui 3 medium di atas. TQ

Lampiran
Kunjungan pada minggu ini

Last update: 26 januari 2014

Saturday, November 23, 2013

Bibir merah dan cantik inilah..


Bibir merah dan cantik inilah..

❤ Yang pertama memanggilmu sayang.

❤ Yang mendodoikan tidurmu.

❤ Yang berdoa setiap masa untukmu.

❤ Yang merintih bila engkau sakit dan cedera.

❤ Yang memujimu walau engkau tak sebaik mana.

❤ Yang memujukmu waktu sedih dan kecewa.

❤ Yang memaafkanmu setiap masa.

❤ Yang memarahi orang yang memukul, mengkhianati dan memarahimu.

❤ Yang beristifar bila engkau tidak mendengar kata, tidak mengendahkan nasihat dan larangannya.

❤ Yang menagih simpati bila tidak cukup duit untuk membeli susu,makanan, dan ubat untukmu.

❤ Yang menyebut rindukan mu sehingga saat akhir sehingga dia menutup mata  untuk selamanya.

Pernahkah kita menghargainya..?

Love my mom.. (Hujung bulan nie tak dapat balek kampung) :(

Thursday, November 21, 2013

Senarai pemenang anugerah bola sepak kebangsaan 2013

Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2013
Tempat: Grand Blue Wave Hotel, Shah Alam
Tarikh: 30 November 2013. 


Senarai pendek calon dipilih oleh panel pemilih yang terdiri daripada jurulatih, wartawan sukan dan pegawai Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM). Senarai kategori akan diedarkan dan pemilihan akan dibuat oleh semua jurulatih dan Pengurus Pasukan Liga Super dan Liga Premier. Sebanyak 13 anugerah dipertandingkan dan di bawah ini merupakan senarai calon-calonnya:

1) Penjaga gol terbaik
Izwan Mahbub (Lions XII FC)
Norazlan Razali (Selangor)
Khairul Fahmi Che Mat (Kelantan)
Mohd Khairul Azhan Khalid (Pahang)
Mohd Faizal Harun - (ATM)
Mohd Farizal Marlias - (Perak)

2) Pertahanan terbaik
Baihakki Khaizan (Lions XII FC)
Mahalli Jasuli (Selangor)
Azizi Mat Rose (Kelantan)
Razman Roslan (Pahang)
Jalaluddin Jaafar (Pahang)
Amiridzwan Taj Tajudin (ATM)

3) Pemain tengah terbaik
Nurul Azwan Roya (JDT FC)
Mohd Badhri Radzi (Kelantan)
R.Gopinathan (Pahang)
Amirul Hadi Zainal (Pahang)
Christie Jayaseelan (ATM)
Joseph Kallang Tie (Sarawak)

4) Penyerang terbaik
Shahril Ishak (Lions XII FC)
Mohd Amri Yahyah (Selangor)
Norshahrul Idlan Talaha (JDT FC)
Mohd Norfarhan Mohd (Kelantan)
Mohd Azamuddin Akil (Pahang)
Hairuddin Omar (ATM)

5) Pemain harapan terbaik
Nik Shahrul Abdul Halim (Kelantan)
S.Sivanesan (Negeri Sembilan)
Junior Edstal (Sarawak)
Mohd Nasir Basharudin (Perak)
Nazmi Faiz Mansor (PKNS FC)
K.Reuben (ATM)

6) Pemain import terbaik
Obinna Nwaneri (Kelantan)
Dickson Nwakaene (Kelantan)
Mathias Ruben Conti (Pahang)
Marlon Alex James (ATM)
Patrick Ronaldinho Wleh (PKNS FC)
Karlo Primorac (KL Sime Darby FC)

7) Ketua juruatih terbaik
V.Sundramoorthy (Lions XII FC)
Bojan Hodak (Kelantan)
Dollah Salleh (Pahang)
B.Sathianathan (ATM)
Robert Alberts (Sarawak)
Ismail Zakaria (KL Sime Darby FC)

8. Anugerah pemain paling bernilai
Mohd Badhri Radzi (Kelantan)

9. Persatuan bolasepak terbaik
Persatuan Bola sepak Terangganu

10. Kelab terbaik
Sime Darby FC

11. Kelab peminat terbaik
Kelantan

12. Pengadil terbaik
Nagor Amir

13. Penolong pengadil terbaik
Sabri Mat Daud

# Tulisan yang bewarna merah merupakan pemenang anugerah. Tahniah buat para pemenang!

Wednesday, November 20, 2013

Tips kekalkan hubungan rumah tangga, Jack Millis & Millie

Jack Millis dan Millie

Siapa sebenarnya Jack Mills dan millie ini? Ok bagi yang tidak tahu, pasangan ini sebenarnya merupakan antara pasangan yang paling romantik di dunia.

Bayangkan saja, suami warga negara Inggeris yang berusia 89 tahun, Jack Millis sering menghadiahkan isterinya yang tercinta, Millie dengan berbagai macam jenis bunga. Apa yang lebih mengkagumkan adalah, bunga tersebut bukan hanya sekali atau puluhan kali diterima oleh isterinya, namun sudah mencecah ribuan kali.

Jack Mills telah memberikan hadiah bunga kepada istri tercintanya selama 70 tahun dan bunga tersebut dikirimkan setiap minggu. Romantik bukan?

Veteran Perang Dunia II ini telah jatuh cinta kepada Millie sejak usianya 18 tahun lagi dan sejak itulah, dia selalu menyimpan separuh wangnya untuk membelikan Millie bunga.

Jack Millis juga mengungkapkan rahasia dibalik pernikahan mereka. Menurutnya, rahsia perkawinan adalah saling berbagi dan peduli antara satu sama lain.

Isterinya juga tidak ketinggalan mengungkapkan tips perkawinan bahagia mereka. Menurut Millie,

"rahasianya terletak pada saling menerima dan memberi.."

So sweet kan? bagi mereka yang inginkan rumah tangga bahagia, bolehlah jadikan tips Jack Millis dan Millie ini untuk mengekalkan hubungan anda.

Di sini saya selitkan juga sedikit tips mengekalkan hubungan rumah tangga daripada baginda Nabi saw untuk kita jadikan amalan. Lihat di bawah:

Menyembur wangian pada bahagian aurat
Dari Aisyah R.A, beliau berkata: “Sesungguhnya Nabi SAW apabila mewangikan badannya, baginda akan memulai dengan bahagian auratnya menggunakan nurah (sejenis pewangi), dan isterinya akan meminyaki bahagian lain tubuh baginda”. (Hadis riwayat Ibn Majah)

Mandi bersama isteri
Dari Aisyah R.A, beliau berkata: “Aku biasa mandi bersama Nabi SAW dalam satu bekas. Kami bersama-sama memasukkan tangan kami dalam bekas tersebut”. (Hadis riwayat Abdurrazzaq & Ibn Abu Syaibah)

Minum bergantian pada tempat yang sama
Dari Aisyah R.A, beliau berkata: “Saya biasa minum dari cawan yang sama walaupun ketika haid. Nabi mengambil cawan tersebut dan meletakkan mulutnya di tempat saya meletakkan mulut, lalu menghirup airnya. (Hadis riwayat Abdurrazzaq & Said b Mansur)

Mencium isteri walaupun sebelum solat
Dari Aisyah R.A, beliau berkata: “Nabi SAW biasa mencium isterinya setelah mengambil wudhu’, kemudian baginda bersolat dan tidak mengulangi wudunya”. (Hadis riwayat Abdurrazzaq)

Memanggil dengan panggilan mesra
Rasulullah SAW biasa memanggil Aisyah RA dengan panggilan yang disukai seperti Aisy & Humaira (pipi merah delima)

Menyejukkan kemarahan isteri dengan mesra
Nabi SAW biasa memicit hidung Aisyah RA jika dia marah dan baginda berkata, “Wahai Uwaisy, bacalah doa ‘wahai Tuhanku Tuhan Muhammad, ampunilah dosaku, hilangkan kekerasan hatiku dan lindungilah aku dari dosa  fitnah yang menyesatkan’ “. (Hadis riwayat Ibn Sunni)

SEMOGA BERMANFAAT

Aku pengembara: Thankz kepada Denaihati.com kerana memberi peluang kepada saya untuk berkongsi sedikit tips rumah tangga ini. Memandangkan saya masih single (Tiada pengalaman mengenai rumah tangga) so saya memilih tips kebahagiaan rumah tangga yang dikongsikan oleh Jack Millis dan Millie dan rahsia kebahagiaan rumah tangga Rasulullah saw untuk di jadikan amalan. Sekian

Thursday, November 14, 2013

Macam cantik je, macam comel je dah keluar lagu versi islamik

Macam cantik jer.. macam comel jer..

Siapa yang belum melihat video "macam cantik jer.. macam comel jer.." daripada Syasya yang orang dok sebut awek Legoland tu? Rata-rata semua dah tengok kan? Video yang asalnya dikongsikan di laman keek miliknya tak disangka-sangka mendapat tumpuan dan telah menjadi tontonan seluruh rakyat Malaysia.

Hari ini sebenarnya saya tak nak bercerita panjang pasal budak Syasya tu (Sebab semua dah tahu siapa Syasya). Tapi apa yang saya nak kongsikan pada anda semua ialah lagu "macam cantik je, macam comel je" yang dinyanyikan oleh Amar ataupun nama sebenarnya Arif Muazzim Abdul Rahman. Nak tahu lagu nie best ke tak, jom layan video di bawah:


Lagu islamik macam cantik jer.. macam comel jer dah keluar. :)
 
Amacam, best tak lagu nie? kalau tanya saya, saya akan kata lagu nie memang class dan terbaik dari ladang. Dalam berhibur pun masih ingat pada Allah. Amar sebenarnya bukannya asing dalam dunia nyanyian ini. sebelum ini pun beliau pernah menyanyikan sebuah lagu bertajuk 'Nurul Iman' yang pernah popular pada tahun 2004.

Apa-apa pun, semoga anda semua terhibur dengan perkongsian kali ini. Akhir kata daripada saya, "Macam cantik jer.. macam cantik jer semua ciptaan Allah". Assalamualaikum. :)

Wednesday, November 13, 2013

Koleksi dialog lawak yang mencuit hati (Part 2)

Assalamualaikum semua. Hari ini saya nak berkongsi senyuman dengan anda semua menerusi dialog-dialog lawak di bawah. Sekarang saya sedang menghadapi final projek untuk semester kali ini. Memang menekan dan menguji tahap kewibawaan. Huhu. So, untuk mengurangkan tahap tekanan ini, saya kongsikan dialog-dialog lawak di bawah. Pembaca gelak + Admin senyum = Hilang stress. :)

Gambar hiasan

Situasi 1 (Ayat Bapak terbaek)
Ayah : Kau ke mana lewat? malam baru kau balik?
Anak : ....
Ayah : Jawap aku tanye nie?
Anak : ...
Ayah : kurang ajar aku tanya, tak jawab! panggg (penampor sampai di pipi)
Anak : hurmmm..
Ayah : Kau pergi mane??
Anak : Saya pergi rumah kawan baiki basikal..
Ayah : Menjawab ko yeww!! dapat lagi penampor free!!!
Anak : !@#$%^&*

P/s: Ayah kau memang nak pukul kau, terima je la... Hahahaha :D

Situasi 2 (Murid cemerlang)
Guru : Ok murid². Hari ni, kita akan belajar matematik.
Murid² : Baik cikgu.
Guru : Jika makcik kamu memberikan kamu 3 biji gula²,
di tambah lagi dengan 5 biji gula², jawabnya apa, murid²??

Murid2 : "TERIMA KASIH, MAKCIK".
Guru : = , ="

P/s: Ragam budak sekolah rendah.. Sabar ye cikgu2 :)

Situasi 3 (Student pakar math)
Abu : pakcik,berapa harga sebiji pisang ni?
Penjual : seringgit je
Abu : boleh tak jual kt saya 60 sen je?
Penjual : kalau 60 sen tu boleh beli kulit je dik oii
Abu : kalau kulitnya 60 sen saya beli isinya la 40 sen kn?
pakcik boleh simpan kulitnya.


P/s: Itulah pentingnya ilmu matematik :)

Situasi 4 (Siapa yang pakai telefon)
Bil telefon melambung. Suami telah memanggil semua ahli keluarga untuk berbincang.

Suami : Ini dah melampau! Siapa yang gunakan telefon sesuka hati. Ayah tak gunakan telefon rumah, ayah gunakan telefon tempat ayah bekerja.
Isteri : Saya pun sama juga, gunakan telefon tempat saya bekerja.
Anak : Saya plak gunakan SMS je. Untuk panggilan saya gunakan telefon tempat saya bekerja juga.
Orang Gaji : Jadi apa masalah? Semua orang gunakan telefon tempat bekerja. Begitu juga dengan saya.
Suami: Oh no! (Tepuk dahi)

HOPE ENJOY

Bagi yang terlepas dialog lawak sebelum nie, klik sini ---> Dialog lawak (Part 1)
 

Saturday, November 9, 2013

Banyak-banyak tangga?

Cikgu: Banyak-banyak tangga,
tangga ape paling susah nak naik?

Murid: Tangga batu caves cikgu..

Cikgu: Salah. Tangga Batu Caves ramai
yang naik walaupon beratus anak tangga.

Murid: Abis tu tangga ape cikgu?

Cikgu: Tangga masjid murid-murid walaupon
tiga anak tangga tapi susah sangat nak naik. :)


Sumber gambar: Assignment time semester dua :)

P/s: Rajin-rajin la naik tangga yang paling susah tu ya kawan-kawan (Pesanan untuk diri).

Friday, November 8, 2013

Cara mudah mendapat pahala selepas meninggal dunia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Terima kasih diucapkan kepada semua pelawat blog Aku pengembara ini kerana anda masih lagi setia membaca entry-entry yang saya kongsikan. Hari jumaat yang mulia ini, saya nak kongsikan kepada anda semua cara mudah mendapatkan pahala selepas kita meninggalkan dunia yang fana ini. Benda senang dan simple, tapi susah nak buat. Apa benda simple tu? Jom kita lihat:

1) Menghadiahkan Al-Quran di masjid atau pada seseorang. Setiap kali Al-Quran tersebut dibaca anda akan mendapat pahala.

2) Menghadiahkan kerusi roda kepada hospital pasti setiap kali kerusi roda tersebut digunakan anda akan mendapat pahala.

3) Terlibat dengan pembinaan masjid.

4) Menghadiahkan penyejuk air pada tempat awam.

5) Menanam pokok yang dapat memberi manusia atau haiwan berlindung atau memakan buah daripada pokok tersebut pasti mendapat pahala.


Gambar: Ihsan google

Simple bukan? tapi sangat sedikit bilangan yang dapat mengamalkan. Renung-renungkan dan selamat beramal.

Nak lagi artikel-artikel menarik berkaitan agama? Terjah sini ---> Muhasabah diri

Saturday, November 2, 2013

Apa yang hebat sangat dengan budak Badhri Radzi tu?

Badhri Radzi (Piya)

Sejak kebelakangan ini nama Badhri Radzi ataupun Piya semakin menjadi sebutan dalam kalangan peminat bola sepak tempatan. Pemain ini telah membantu pasukan Kelantan memenagi banyak Piala sebelum ini dan menjadi sumber inspirasi kepada rakan sepasukan. Mari kita lihat apa antara sumbangan dan kehebatan kepten pasukan Kelantan ini:-

1) Pemain tengah antara yang terbaik dalam sejarah bolasepak Malaysia.

2) Jaringan-jaringannya pernah di angkat antara 100 gol terbaik dunia.

3) Web sukan antarabangsa yang berpakalan di USA menggelarkannya sebagai Asian/Malaysia David Beckham.

4) Laman fanspage Fernando Torres yang mempunyai jutaan pengikut di dunia pernah menyiarkan gol sepakan sudut dari Piya yang dianggap terbaik di dunia.

5) Piya salah satu pemain yang paling kurang menerima kad kuning atau mengasari pihak lawan.

6) Piya di percayai salah satu pemain yang menerima tawaran paling lumayan dalam sejarah bolasepak Malaysia.

Begitulah kehebatan Piya ini. Namun apa yang menjadi persoalan kepada peminat tempatan, beliau tidak mendapat tempat dalam Sskuad kebangsaan walaupun telah terbukti kehebatan. Apa-apa pun, good luck for Piya.

Wednesday, October 30, 2013

Satu penghargan buat Antz Pictures Studioz

بسم الله الرحمن الرحيم

Bermula dengan hanya tiga orang crew pada awalnya, saya dan rakan-rakan bulatkan tekad terjun ke dalam bidang fotografi yang sememangnya sudah menjadi minat sejak di bangku sekolah lagi. Tiada otai, tiada kuli, tiada pandai, tiada bangang, tiada lama dan tiada baru. Itulah prinsip kami, Antz pictures studioz (APS).

Kami bersyukur sehingga ke saat ini perkhidmatan APS masih lagi diperlukan dan mendapat tempat dihati masyarakat. Ada sahaja yang memerlukan perkhidmatan photography dari sekecil-kecil event sehinggalah event melibatkan negara luar seperti Asian ladies golf tournament baru-baru ini. Event yang telah mempertemukan kami dengan kelibat Mona Fendi yang pernah saya ceritakan di lembaran lepas [Klik sini].

Bercerita berkaitan pengalaman, banyak pahit manis yang telah kami kecapi bersama dan antara yang termanis ialah penghargaan daripada sebuah syarikat besar, Smart Marketing. (Sebuah syarikat yang menguruskan event Miss Malaysia Kebaya). Penghargaan daripada syarikat besar seperti itu merupakan sesuatu yang APS sendiri tidak jangkakan.


Antz Pictures Studioz (Production kami)

Kami sebenarnya bekerja untuk anda. Senyuman anda melihat kerja kami adalah kepuasan bagi kami walaupun adakalanya crew kami terpaksa berhempas pulas 200% bagi memastikan kualiti perkhidmatan berada ditahap terbaik. Terima kasih kerana smart marketing yang memberi penghargaan kepada APS dan terima kasih kepada anda kerana menyedari kehadiran kami... TQ

*****

Antz pictures studioz offer photography services:


* Wedding
* Engagement
* Birthday parties
* Corporate events
* Products
* Modeling portfolio
* Family potrait
etc.

Untuk tempahan sila hubungi:
0147747147 (Whatsapp are Available)
0107143740 (SMS)
0145504453 (SMS)

Facebook:
Aniq Bukhary (Leader of photography)
Shidy Rosli (Leader of videography)
Abdul Hafiz (Leader of designer)

Facebook page:
Antz pictures studioz

Email
antzpicturesstudioz@gmail.com

Thursday, October 24, 2013

Maksud 'berhijab' yang cukup menyentuh dari Oki Setiana Dewi

Oki setiana dewi

Assalamuaikum dan salam sejahtera kepada mereka yang sedang membaca. Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk kita bertemu lagi pada lembaran kali ini. Tahniah dan syabas saya ucapkan kepada anda yang membaca dan saya begitu yakin, anda yang sampai ke halaman ini merupakan pembaca-pembaca yang baik yang ingin berubah menjadi seorang yang lebih baik. :)

Entry kali ni saya nak berkongsi sedikit mengenai satu video ajakan berhijab yang pada saya cukup hikmah daripada artis terkenal Indonesia, Oki setiana Dewi. Jom kita saksikan..



"Sampai kemudian pada satu titik, saya kemudian berfikir memang cantik di mata manusia tapi ternyata saya tidak cantik di mata Allah..." (Kata-kata Oki Setiana sebelum memilih untuk berhijab).

Jadikan pembakar untuk terus berhijab (Lelaki dikecualikan) ^_^

Saturday, October 19, 2013

Koleksi perbualan suami isteri yang kelakar (part 2)

Assalamualaikum para pembaca yang saya rindui. Rasanya dah lama saya tak update pasal dialog suami isteri nie kan?. Ok baikla, malam ini saya akan tamatkan penantian anda. Tapi sebelum tu, seperti biasa perkongsian ini untuk bacaan mereka yang sudah berumahtangga sahaja. Bagi yang belum cukup kreteria, anda dinasihatkan untuk meninggalkan halaman ini dengan segera.. Huhuhu. Kejamnya :)

Gambar hiasan

Situasi 1 (Suami khawin lagi)
SUAMI: Sayang.. Kalo abang nak kawin lagi boleh ?
ISTERI: Boleh. Asalkan abang belajar grammar bahasa inggris yang baik dan betul dulu..
SUAMI: Okey.. Caranya?
ISTERI: Kalo 1 kereta (singular) bahasa Inggerisnya One Car, and 2 kereta (plural) two carS..
SUAMI: Oh itu kacang jer. Tinggal tambah S dihujungnya kan?
ISTERI: Betul! Itu sama seperti abang..
SUAMI: Maksudnya?
ISTERI: Kalo satu istri abang MAMPU.. Kalau dua istri abang MAMPUS (ngasah parang)

Situasi 2 (Bukan nak cakap besar)
ISTERI : Abang tau tak..
SUAMI : Tak tau.. apa dia?
ISTERI : Saya bukan nak cakap besar..dulu sebelum saya kawin ngan abang..
banyak lelaki yg datang meminang saya tapi semua saya tolak kecuali abang
SUAMI : Abang pun bukan nak cakap besar.. dulu sebelum abang kawin ngan awak banyak awek yang abang pinang tapi semua menolak kecuali awak.
ISTERI : ???

Situasi 3 (Suami tertekan)

ISTERI : Kenapa abang call?
SUAMI : Abang tertekan.
ISTERI : Abang ok? Abang ada masalah apa? Citer la kat saya...
SUAMI : Abang tertekan je... mana ada masalah apa apa...
ISTERI: Kalau abang ada masalah cerita la....
SUAMI: Masalah apa nye.. abang ok je... abang cuma tertekan je...
ISTERI: Ye la... kalau abang tertekan.. abang kena cerita kat saya...
SUAMI: Tertekan pun kena cerita ke ???

(Suami cuba menerangkan yang dia tertekan handphone lalu ter'call' isterinya) ^^

Bersambung di lembaran yang akan datang...

Lagi dialog-dialog menarik di sini --> Koleksi kata-kata terbaik

Sunday, October 6, 2013

Seakan tak percaya terlihat kelibat Mona Fendi di Damansara

Pastinya tragedi pembunuhan ngeri 2 julai 1993 masih segar dalam ingatan. Siapa yang boleh melupakan sejarah hitam pembunuhan ADUN Batu Talam, Datuk Mazlan Idris yang telah terpahat dalam lipatan sejarah antara pembunuhan terkejam di Malaysia.

Pembunuhan ADUN Batu Talam itu dikaitkan dengan satu nama yang cukup femous iaitu Mona Fendi. Tapi hari ini saya bukannya bercerita mengenai pembunuhan tersebut. Bagi saya yang berlalu, biarlah berlalu dan jadikan pengajaran.

Apa sebenarnya yang saya ingin ceritakan di sini ialah kelibat wajah yang mirip Mona Fendi yang saya temui siang tadi. Wanita itu sebenarnya merupakan antara peserta yang menyertai 'asian ladies golf tournament' dan kebetulan saya antara official photographer yang terlibat sepanjang kejohanan. Lihat gambar di bawah..

Tengok daripada angle nie sama kan?? Aaarrrggghhhh. Aku tak percaya, Sebijik!

Crew Kami, (Antz Pictures studioz) yang bertanggungjawab selaku photographer
dan videographer pun seram sejuk melihat kelibat pompuan tu. Seram dowh!!

Bagi yang tak tahu siapa Mona Fendi tu, korang bolehlah 'google' dengan keyword Mona Fendi (Banyak blog yang menulis tentang kisah tersebut).